«

İçindekiler

Kredi Kartları ile Buluşmamız Nereye Dayanıyor?

Kredi kartları; her ne kadar ki şu anda onlarca alternatif ve opsiyonlar ile elimizin altında kullanımda olsalar da hayatımıza ilk olarak 1968 yılında Diners Clup adı ile girmiştir. Daha sonrasında arz-talep ilişkisi bağlamında piyasalardaki yeri artmaya başlayınca birkaç diğer seçenek daha eklenmiş ve o zamana kadar Avrupa ve Amerika ülkelerinde yayılım göstermekte olan Mastercard, Eurocard ve Access de 1975 yılı itibari ile bizlere sunulmuştur. İlerleyen zaman zarfında da birtakım ortaklıklar, kuruluşlar olarak bu alternatifler çoğaltılmış ve her türlü seçenek sunularak aslında bir nevi nakit döngüsü azaltılmış ve sanal bir döngü oluşmuştur.

Pek çok kullanıcı bu kredi kartlarını nakit taşımamak, ek harcama limiti bulundurmak, anlık durumları kurtarmak, ticari ilişkiler, alım-satımlar gerekçesi ile aktif olarak kullansa da birçok kimsenin ise aslında halen daha bu sisteme alışamamış olduğu kabul edilebilir bir gerçektir. Bu açıklamayı yaparken “kabul edilebilir” ifadesinin kullanılması aslında bir mecburiyet arz eder. Yani evet tabii olarak şu an kabul edilebilir ama zamanla aktif bir şekilde kendimizi alıştırmamız gereken bir sistem bizleri beklemektedir.

Evet yıllardır izlediğimiz ve tesiri ile “vay be kurguya bak “dedirten bir takım Hollywood filmleri olmuştur. İşte bunlardan örnek verebileceğimiz bir tanesi ise birçoğumuzun bildiği, 2004 yapımı başlangıçta fantastik görünen ama zamanla akıllara yatan “I Robot ” filmidir.

Bu film izleyenlere biraz heyecan katarken bir başka yandan da “yok canım o kadar da değil ” dedirtmişti belki de…Ama şöyle bir düşünürsek  avuç içi kadar ebatlara sahip olup, tepesinde de koskoca bir anteni olan alfasal tuş takımlı ve bir kapı takozu gibi görünen o zamanların son teknolojisi olan cep telefonlarının veyahut hepimizin bildiği basit bir Excel programında otomatik toplam fonksiyonu ya da çoğaltılabilir daha birçok örnek…

Bunların hepsi bir zamanlar bizlere her ne kadar hayret verici gelmiş ve “artık zaman değişti, bilişim çağındayız ” dedirtmiş ise de şuan baktığımızda çok basite alınabilecek konumdalar. Teknoloji akılların yetişemeyeceği bir hız ile ilerliyor. Öyle ki; şöyle geriye doğru aldığımız yollara bir bakarsak, bir akıllı yüzük ile iletişim kurabildiğimiz, bileğimiz veya ensemize yerleştirilen mercimek tanesinden de küçük bir mikroçip ile cihazlar üzerinde yapılacak işlemleri aklımızdan geçirmemizin yeterli olduğu bir çağa ulaşmış bulunmaktayız halde bu çağın gereksinimlerine ayak uydurmamak bizleri abes ve bizim için zor bir yaşantıya itecektir. Bu hızlı ilerleme süreci bizleri farkında olmadan bilişim çağının ta derinliklerine ulaştırmış ve birtakım bilgileri ufak yaşlardan itibaren edinmek durumunda bırakmıştır.

Özellikle içerisinde bulunduğumuz bu kritik pandemi dönemi de baz alınır ise son 5 sene içerisinde hangimiz internetten neler aldık?  Ya da şu şekilde yöneltelim bu soruyu; “ihtiyaçlarımızın ne kadarını çarşı-pazar koşuşturarak ya da ne kadarını evimizde oturduğumuz yerden temin ettik?” Çoğunluğa göre açık ve net bir cevap vermek gerekir ise artık bir çoğumuz gerek sosyal mecralar gerek ise sanal mağazalar ile gereksinimlerimizi temin edip, hayatımızı sürdürmeye alıştık. Eve bağlılık ve bilgi ağının genişlemesi ile elbette akıllarda sorular da oluşmaya başlıyor. Peki ama bu ortamlarda kredi kartımızı kullanmaya nasıl güvenebiliriz?  Bu noktada kredi kartı ve banka kartı sağlayıcılarımızın bizlere sunduğu güvenlik modülleri bizleri cezbediyor ve içimize su serpiyor.

Nedir Bu Güvenlik Modülleri?

Günümüz şartlarında, bankalar vb. kuruluşlar açısından güven sağlamak hem kendi kazançları, müşteri kitleleri için hem de kullanıcı kitleler için büyük bir önem arz etmektedir. Bu sebepten özelikle internet ağı üzerinden yapılan alım- satım işlemlerinde bizlere Cvc, Cvv ve CID gibi güvenlik kodları; bir de bunların yanı sıra, tüm bu bilgiler onaylandıktan sonra 3D security tercih edilmesi ile sizi bankanız ve banka sisteminizde kayıtlı bulunan cep telefonunuz arasında bir şifre ile bağlantı kurup, yapılan işlemin bizzat onayınızdan geçmesini sağlayan 3D Security sistemi bulunmaktadır. Birçok platformda bu 3D security hem alıcı hem satıcı haklarının korunması, herhangi bir sorun teşkil olmaması için zorunlu tutulmaktadır. Bu gibi işlemlerinizde, güvenebileceğiniz bu siteleri kullanmanıza sizin için fayda var.

Peki öncelikle bizlerin alakasını çeken bir takım güvenlik yöntemleri daha var demiştik. Neydi bunlar?

Yukarıda bahsi geçen güvenlik aşamalarından biri ve en önemlisi Cvv ve Cvc adı verilen kart güvenlik kodlarıdır. Bu güvenlik kodları farklı şirketler ve farklı bankalar tarafından farklı farklı karşımıza çıkmaktadır.

Cvc Kodu Nedir?

Cvc kodu MasterCard türevleri için geçerlidir. Cvv ise çoğunlukla denk geldiğimiz, en çok karşılaştığımız Visa için geçerli bir kod türüdür.

Bir çoğumuzun alışık olmadığı bir de CID vardır ki; bu da American Express türevli kartlarda kullanılır. Bu güvenlik kodları kartlarımızın şifreleri değildir. Genel olarak toplumda kart şifresi ile karıştırılmaktadır. Fakat online satın alım işlemlerimizde bizzat pos cihazına manuel olarak girdiğimiz şifremiz gibi güvenlik sağlarlar. Bu sebepten Cvv, Cvc, CID kodlarınızı tanımadığınız, güvenmediğiniz kimse ile paylaşmamanızı ve akabinde meydana gelebilecek olumsuzluklar ile karşılaşmamak için gizliliğinizi dikkat ile gözetmenizi öneririz.

 

Peki Bu CID, CVC, CVV Kodu Nerede Yazar?

Bu kodlara sahip olarak elimize geçen bütün banka ve kredi kartlarımızda bu kodlar mevcuttur. Kartlarımızın ön yüzünde; Kart numarası, müşteri numarası, son kullanma tarihi gibi hesap bilgilerimiz yer alır. Kartımızın arka yüzünü çevirdiğimizde ise hemen ortadaki alanda sağa dayalı ve de ayrı olarak yazılmış üç basamaklı bir sayı bulunmaktadır. İşte bu bizim Cvc yahut kullandığımız sağlayıcıya göre Cvv, CID kodumuz olmakta olup bu kod ile alım-satımlarda güvenliğimizi sağlamamız mümkün.

Her ne kadar güvenliğimiz için Cvc, Cvv, CID kodları bizleri mutmain etse de otomatik olarak bu gibi verileri kaydeden birtakım platformlar da bulunmaktadır. Bu yüzden bu tür platformlarda bu bilgilerinizi kullanırken dikkatli olup, kayıtlı bırakmamakta fayda var.

Bir Cevap Yaz

NeoEkonomi Hakkında

NeoEkonomi

NeoEkonomi.com sitesi içerisinde finans haberlerine dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı finans haberleri sitesidir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *