«

İçindekiler

Hedging Nedir?

Hedging, hedge; barikatlar, engeller anlamına gelen eski İngilizce’ de “hecg” kelimesinden gelmekte olup finansal bir terimdir. “hedge etme” olarak dilimize geçmiştir. Türkçe karşılığı yoktur. Kısaca riskten korunma, risk güvencesi anlamına gelir.
Hedging, finansta yatırım risklerini en aza indirecek veya yok edecek karşıt bir işlem yaparak yatırımdaki kayıpları dengelemek için kullanılan risk yönetimi stratejisidir. Güvence amacıyla yapılır.
İki farklı pozisyonda yapılabilir;

  1. Kısa Pozisyon: Sözleşme satma işlemidir. Satanı faiz oranı yükselmelerine veya fiyat düşüşlerine karşı korur.
  2. Uzun Pozisyon: Sözleşme satın alma işlemidir. Satın alanı faiz oranı düşüşlerine veya fiyat yükselmelerine karşı korur.

Hedging İşleminin Avantajları Nelerdir?

  • Taşıma, işgücü ve depolama gibi maliyetlere katlanılmaz.
  •  Düşük teminat ile yüksek meblağlı riskler kontrol altına alınabilir.

Hedging İşleminin Dezavantajları Nelerdir?

  •  Her şeyin bir maliyeti vardır. Bu yüzden Hedging işlemini yapmaya karar vermeden önce, elde edeceğiniz faydaların kayıplarınızı haklı gösterip göstermediğine bakmanız gerekir.
  •  Sigortadaki gibi kayıplarınızı tamamen telafi edemeyebilirsiniz. Hedging ile sigortayı karşılaştırdığınızda sigortanın çok daha kesin kuralları vardır. Sigorta ile kayıplarınızı tamamen telafi edebilirsiniz. Risk yöneticilerinin çoğu zaman mükemmel hedge hedefleri olsa da pratikte bunu sağlamaları zordur. Portföyü korurken işler ters gidebilir.

Hedging İşlemi Nasıl yapılır?

Hedging işlemi portföy yöneticileri, yatırımcılar, mal üreticileri ve tüccarlar tarafından sıklıkla
uygulanmaktadır.
Döviz riskleri, Volatilite (yatırım aracının fiyatındaki değişim) riskleri, faiz riskleri, Emtia (satımı yapılan ticari mallar) riskleri ve sektör riskleri hedge etmek istenilen bazı şeylerdir.

  • Petrol ve rafine ürünleri (WTI, Brent…)
  • Enerji (doğalgaz, elektrik, karbon emisyonu),
  • Metaller (altın, gümüş, bakır…),
  • Tarımsal ürünler (mısır, şeker, kahve, pamuk, süt.…)
  • Pariteler (Euro/Dolar, Pound/Dolar, Euro/Pound. Yen/Polar…) gibi ürünler Hedging işlemi yapılabilecek finansal ürünlerdir.

Hedging işlemine örnek vermek gerekirse; altın fiyatları ile Dolar fiyatları arasında negatif bir bağlantı vardır. Dolar satın alan yatırımcı bu yönünü aynı zamanda altın alarak hedge edebilir. Dolar değer kaybederek yatırımcıyı zarara uğratırken altının fiyatı artacak ve yatırımcıya kâr ettirecektir.

Sonuç olarak; Hedging işleminin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Elde edeceğiniz faydaların zararlarınızdan fazla olup olmadığına bakmak gerekir. Asıl amaç, ya oluşan risklerin negatif ve pozitif olanlarının birbirini götürerek doğal şekilde riskin azalmasını sağlamak ya da riski oluşturmamak olmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; Hedging işlemi ile risklerin tamamını ortadan kaldırmak (tam korunma) her zaman mümkün değildir.

 

Bir Cevap Yaz

NeoEkonomi Hakkında

NeoEkonomi

NeoEkonomi.com sitesi içerisinde finans haberlerine dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı finans haberleri sitesidir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *