«

İçindekiler

Varant Nedir?

Varant Nedir? Varant, satın alıp elinde bulunan kişiler için getirisi olan varlıktır. Ve belli bir tarih için önceden belirlenen fiyattan alım satım hakkı verip müşterilerine artı sorumluluk vermeyen, alım ya da satım sırasında ödeyeceği primler dışında risk oluşturmayan menkul kıymet haline getirilmiştir. Varant, piyasada hisse senetleri gibi işlem görür. Son ödeme tarihine kadar kar sağlamışsa son ödeme tarihinde birgün sonra kullanılır.

Varantların Özellikleri

Varant işlemlerinde eksik ödemeli işlemlere kredili işlemlere ve de hisse senedinde olduğu gibi birçok hakkı vermez. Taraflar arasında varant işlemleri istenildiği zaman iptal edilebilir. Fiyat üzerinde oynak isteyen yatırımcılar için fiyat taban ve tavan fiyat bilgisi verilir. Varant değerinin oluşumunda önemli olan içsel değer, dayanak varlığın spot fiyatına göre kâr zararı belirler. Zamansal değer ise varantın vade sonuna kadar oluşan değerdir.

Varant Fiyatını Etkileyen Faktörler 

  • Dayanak Varlığın Fiyatı: Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantın fiyatı artarken ve satım varantın da fiyatı azalır.
  • Varantın İşleme Koyma Fiyatı: İşleme koyma fiyatı yükseldikçe alım varantın fiyatı azalır ve satım varantın fiyatı artar.
  • Piyasa faiz oranı: faiz oranı yükseldikçe alım varantın fiyatı artar ve satım varantının fiyatı düşer.
  • Kar Payı: Varantı işleme koyma işlemi gibi ama kâr payı yükselince alım varantı azalır ve satım varantı artar.

Varantın İşlem Kodları;

  • Kısa Kod: 5 karakterden oluşur.
  • Uzun Kod: 32 karakterden oluşur.

Varant Yatırım Riskleri: Varantlar vadelidir. Yani belli bir tarihte başlayıp belli bir tarihte kapanırlar. Kaldıraç etkisiyle varant alım işlemleri pazarda yüksek kar ve yüksek zara oluşturabileceğinden bu durum pür dikkate alınmalıdır. Varant alım satımına ilişkin olarak yapılacak teknik ve temel analizlerde farklılık görülebileceği ve yapılan yorumların gerçekleşmeme durumu ile oluşacak piyasa hareketliliği sebebiyle bütün varlığı kaybedilebilir. Yatırımcılar bu nedenle ilk önce özellikle risk yönetim politikasını incelemeliler.

Hisse Varantları Nedir?  

Hisse varantları, Borsa İstanbul piyasasında pazarda kaldıraçlı ve vadeli işlem imkânı tanıyan menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır. Banka ve finans kurumlarında varant hesabı oldukça kolay bir şekil açılır. Bu esnada müşteri varant müşteri sözleşmesi imzalanıp gerekli bilgiler verilir. Özellikle risk hakkında bilgiler verilir. Borsa istanbul pay piyasasında varant pazarında işlem görülür. Yatırım amaçlı olan varant işlemleri yatırımcılarının dayanak varlı ve beklenti yönüyle rahat bir şekilde yapılır. Hisse varantlarında doğru olarak işlemlerin yapılması karın uzun vadede artar.

Hisse Varantları Avantajları

Hisse varantları spot piyasada işlem gören hisse yatırımın önemli risk yönteminin sağladığı avantajlar önemli kazançlar sağlayacağından yatırımcıların dikkatini anında çeker. Hisse varantlarına yatırım, sağladığı avantajlarla yatırımcıyı çeker. İlk kez hisse varantlarına yatırım yapacak yatırımcıların iyi bir biçimde piyasa hakkında bilgi sahibi olmalılar. Formun Üstü

Formun Altı

 

Bir Cevap Yaz

NeoEkonomi Hakkında

NeoEkonomi

NeoEkonomi.com sitesi içerisinde finans haberlerine dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı finans haberleri sitesidir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *