«

İçindekiler

Repo Nedir

Finansal kurumların, bireysel veya kurumsal yatırımcılara devlet tahvili, hazine bonosu ve benzeri sabit gelirli menkulleri belirlenen süre ve faiz oranıyla geri almak şartıyla yaptığı anlaşmalara repo denir. Bu sayede finansal kurum ve yatırımcılar karlı çıkmaktadır. Anlamı biraz daha açarsak ve örneklendirirsek konu daha iyi anlaşılacaktır. Diyelim ki iki arabanız var ve borcunuz çıktı. Borçtan dolayı haciz gelmesini ve iki arabanızı da kaybetmek istemiyorsunuz. Bunun üzerine arabalarınızdan birini y kişisine 2 yıl süre ile belirlenen faiz oranından geri almak şartıyla satıyorsunuz. Hem icralık olmaktan hem de iki aracınızı da satmaktan kurtulmuş oluyorsunuz buna da repo deniyor.

Repo Çeşitleri

Bu makalemizde 7 çeşit repo türünü inceleyeceğiz. Repo türleri kendilerine göre farklılıklar göstermektedirler. Kendilerine göre avantajları, dezavantajları olanlardan kendinize uygun olanı seçerek işlemlerinizde yer verebilir. Repo çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Her repo türünün kendine ait özelikleri olduğunu unutmayın.

Ters Repo

Genellikle yatırımcılar kurum aracılığıyla yaptıkları işlemlere denir. İki taraf vardır, birinde menkul diğerinde ise para vardır. Elinde menkul olan kişinin yaptığı repo iken para olan kişinin yaptığı ters repo olarak adlandırılır.

Gecelik Repo

Kurumlar aracılığıyla aynı gün valörlü şekilde gerçekleştirilir. Fiyat işlem sırasında belirlenir, alıcı ve satıcı arasında taahhüt anlaşması bir gün olarak hesaplanır. Enflasyonun düşük olduğu dönemlerde getirisi yüksektir.

Açık Repo

Belirsiz vade ile yapılan sözleşmelere denir. Tarafların ihtiyaç duydukları süreyi kestirememe durumunda oluşur. Açık repo her iki tarafında kabul ettiği süreden önce bildirmesiyle feshedilir. Sonlandırılana kadar günlük repo olarak işlem görmeye devam eder.

Karşılıksız Repo

İki farklı durumda gerçekleşmektedir. Diyelim ki a firmasından bir ürün satın aldınız fakat a firmasının portföyünde öyle bir ürün yok yine de repo işlemi gerçekleşir. Böyle bir halde, yatırım aracı olmadığından el değiştiren sadece dekont ya da makbuz olur. Diğer durumda ise aynı tanım ve tutardaki menkul birden fazla kişiye satılır. Bu durumda satışların sadece biri gerçek diğerleri hayali olur.

Sürekli Repo

Taraflardan biri vazgeçene kadar sürekli olarak yenilenen çeşididir. Yani siz arabanızı karşı tarafa belli bir süreliğine veriyorsunuz ama süresi geliyor ne siz alıyorsunuz ne de karşı taraf veriyor bu şekilde sürmesine de sürekli repo denir.

Vadeye Kadar Repo

Belirli bir süre için sattığınız menkulün faiz ya da ödeme günü vade bitimiyle aynı tarihe denk gelme olayına denir.

Esnek Repo

Para veren tarafın sattığınız menkul kıymetin bir kısmını son vade tarihinden önce borçluya satmasına denir. Yani sizin bir eviniz ya da arabanız var, siz evinizi ya da arabanızı satıyorsunuz belli bir süre için ve karşı taraf size bir kısmını önce veriyor bir kısmını da işlemin son vade tarihinden yani süre bitmeden önce size diğer kısmını veriyor. Bunu yapmasını sağlayan da esnek repo oluyor.

 

Bir Cevap Yaz

NeoEkonomi Hakkında

NeoEkonomi

NeoEkonomi.com sitesi içerisinde finans haberlerine dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı finans haberleri sitesidir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *